Tuesday, 14 October 2014

Bicara Tentang Jihad.

Assalamualaikum wbt. Mungkin dalam kalangan kita semua sedia maklum dengan kalimah JIHAD. Dari kecil, pemikiran kita dipasakkan dengan kalimah ini. Malah bercita-cita untuk berjihad lagi.

Skop jihad sebenarnya terlalu luas. tidak terhenti sekadar keluar berjihad di medan perang. Jihad also mrangkumi jihad dalam membangunkan ekonomi, politik, sosial , pendidikan, kesihatan etc. Sebagaimana yang kita sedia maklum, Islam ialah Rahmatan lil Alamin. membawa rahmat kesekalian alam. Maka jihad mrupakan lambang keagungan Islam smasa zaman yang di syariatkan utk mempertahan kebenaran penganutnya, bukan utk menzalimi org lain. Kerana agama kita tidak zalim.

Namun hari ini, ramai dikalangan kita menyalah-anggap tentang isu jihad ini. Atas rasa bertanggungjawab, Ustaz Fadhil Noor menterjemah buku Ringkasan Fiqh Jihad karangan Dr Rejab Abu Meleh sebagai sebuah hadiah berharga kepada kita sebagai rakyat marhaen ini.


Di sini sy sengaja ingin mengemukakan sedikit mukaddimah kepada buku ini. Sebagai satu langkah taaruf sahaja. Namun utk tahu lebih detail, eloklah kita membeli kitab Fiqih Jihad karangan Dr Yusuf al-Qaradhawi ataupun ringkasan fiqh jihad Dr Rejab Abu Meleh dan hadam sebetul-betulnya.

Sedikit Mukaddimah:

Kitab Fiqih Jihad karangan Dr Yusuf al-Qaradhawi telah diterbitkan oleh Maktabah Wahbah di Kaherah , Mesir. Beliau begitu teliti sehingga menangguhkan penerbitannya sehingga kandunga kitab ini betul-betul memuaskan hati beliau. Setelah itu, lahirlah kitab ini yang mampu menjawab persoalan2 umat masa kini berkaitan jihad.


Menurut Dr Yusuf Qaradhawi, isu jihad tidak terlalu mendapat perhatian walaupun ianya adalah isu yang teramat penting dan diperlukan orang ramai.Ini kerana, sebenarnya terdapat golongan yang berasa khuatir untuk membuka  pintu perbincangan dan penulisan berkenaan jihad krn kebimbangan trhadap ijtihad yang dikeluarkan dalam keadaan lemah seperti keadaan umat kita.

Dr Yusuf juga trut mempelbagaikan sasaran manusia yang memerlukan buku ini, antaranya:


  1. Golongan ulama syariah(ahli fiqih)
  2. Golongan pengamal undang-undang(hakim dan peguam)
  3. Umat Islam
  4. Golongan sejarah
  5. Ahli pemikir
  6. Orientalis'
  7. Golongan yang gemar berdialog
  8. Ahli politik
  9. Golongan Pendidikan
  10. Golongan tentera
Kitab ini ditulis berlandaskan manhaj yang betul iaitu berpandukan AlQuran dan sunnah serta fiqh2 Islam, perbandingan antara mazhab, realiti semasa DLL.
Untuk ketahui ttg hukum jihad, pendapat2 ttg jihad mnurut ulama2 lain dan perbezaan antara jihad DLL, boleh dapatkan buku di atas. panjang untuk dihuraikan disini. sengaja ingin berkongsi ttg isu jihad. supaya kita lbh proaktif dan mmbuka mata ttg isu ini.

Sesungguhnya saat ummat Islam berada pada tahap kelemahan dan kealpaan, maka jihad adalah pencetus kebangkitan umat yang mampu mengembalikan mereka kepada pentas yang asal. tanpa jihad, umat islam akan dipandang hina dan rendah.

Ingat, Islam bukan agama yang zalim dan terorist dan peperangan bukanlah matlamat asal Islam, akan tetapi itulah jalan terakhir utk mmpertahankan agama dan negara.

Rujukan:Ringkasan Fiqh Jihad.
Siti Nor Hayati Mohd Daud.
PTSL,UKMNo comments:

Post a Comment