Wednesday, 17 May 2017

JOM APPLY PENGAMBILAN GURU TAHFIZ & DINI SECARA INTERIM 2017!

Assalamualaikum... Hokey....tujuan sis tulis entry ni, 1 jaaa... nak tolong hangpa yg nk apply guru dini/tahfiz... Baca kasi hadam deh... sbb sis penat nk bls pm sorang2 soalan yg sama....



LANGKAH PERTAMA

At first, bila awk2 dah tau pasal iklan dibuka, tak payah ambik masa yg lama utk fikir,nak isi ke x? Isi aja... tak payah fikir awk blm grad lg,msih intern.... sbb rzeki tu di tangan Allah... so??? Put ur trust in Him! Eh,sis ni main sodapppp cakap jeeee... btul awk2, msa sis apply thn lpas pn, sis blm grad lg...pakai transkrip sementara sajo. Kita usaha,selebihnya berserah pada Allah dan doa jgn tinggal. Mesti awok2 nk tau kan, cane nk isi eh? Ok, awk2 p ke laman web JobsMalaysia ... kira log in acc situ dlu... cam mula2 nk sign up fb... Pastu, segala detail yg dia nak, sila lengkapkan... bla dh complete... Awk2 bleh mula print out borang gru interim dini/tahfiz dan isi lah secara manual ..... Ok... dah isi manual?lengkapkan apa yg dia nak...dokumen apa yg dia nak,kasi lengkap...jgn trtggl...pastu p la bt pengesahan (cop)penghulu or penggawa kg. Then,kalau sis dlu kena p hantar di bangungan JPN BPI KB. Tak tau la syarat awok2 kali ni macam mana. Ni 1 nak pesan,jgn la dkt2 last minute bru nk g ntar borang tu...sbb ni dah pd sisil sendiri... tarikh ttup 30, sis ntar 29...punyala pnjang beratur dr tgkat bwh smpai tgkat 3,dr kul 10 smpai kul 3 lbh...Allah je tau ...pastu bila sampai je turn kita, ada maklumat tak lengkap plak... rasa nak nangis...nk kna cop bbrapa borang lg....bygkan btapa kalutnya msa tu...org lain pnuh dk mnunggu tgk kita...pastu,trpksa la pegi cari mana2 pgawai yg sudi tlg copkan utk dokumen kita... So,better uolls hantar awal2 ya. Elakkan sebarang kemungkinan. Opsssss...dkat syarat dia no bape ntah, dia nk cetakan email kita. So make sure tulis besar2 alamat EMAIL kita... sebab email plg pnting... apa2 mkluman akan msuk ke email... Dah hantar? Full stop .... A month later... jeng jeng jengggg... Korang akan dpt 1 email yg brtulis..

LANGKAH KEDUA

Tahniah, anda layak dipilih utk mghadiri sesi tmuduga UKCG 1 di IPG KB... Ukcg ialah ujian kelayakan calon guru. Lebih kurang psikometrik gtu.. Jwpn ada pd awk2''' Ya/tidak Benar/tdk benar... 80soalan dlm msa 30minit ...(no korek2 hidung n mengelamun) Dah siap ukcg1? Done.... balik tido.... Jgn tdo aje...doa...sbb bkn kita sorang yg mohon...kdg2 yg pegi tu lg hbat dr kita... betul,xtipu...mcm sis, xder apa pngalaman dlm pndidikan,pstu xgrad lg, saingan pnya rmain. Down la jgak...tp kna lawan... A month later.... Ok,kali ni ,ditakdirkan awk2 brjya ukcg1,maka awk2 dpt 1 email yg mgatakan 5,6 ari lg ada iv scra lisan dan bertulis... Ya Allah, part ni kecut perut... Memang dr mula2 dpt email kdua ni,kita dh mula xsng dduk...fkir mcm2..almaklumlah, sis ni xder pengalaman pegi iv...ni pestaim.... Ni nak pesan,bila dah dpt iv kedua nin...tlg jgn ddk saje n hoora hooray... pegi topup ilmu fardu ain bnyk2.''hafaz quran surah2 lazim, tajwid,b.arab nahu bagai tu ,pengetahuan am n semua laaaaaa... Nama pun nk jd cikgu... Kay, iv kdua ni.kita smpai je ipg,dia akn bhgi kumpulan.dduk dlm kumpulan je...msa pg2 tu kul 8 start... kna karang 1 esei dlm b.arab ...dlm msa stgh jam...soalan lbh kurang knapa nk jd cikgu... Karang awal2 n hafal pn xpe.haha...tp tak jamin la kalau ttba dorang tukar tajuk. Pastu... ada msa terluang smntara mnunggu turn tu, baca la skit2. Macam sis dlu di panggil utk iv berkumpulan .yg ni mmg dlm b.mlayu. Round prtama dia suh prknal diri dlu..pnampilan diri pnting...kalau ada coat,pkai la..jgn segan... Haaa ni nk crita..msa prkenalkan diri tu, sis ada trsilap ckap...tp jgn glabah...be cool okay.. slwat bnyk2. Second round, dia akn bg 1 soalan...bincang n tulis atas krtas mahjung point kita... yg ni smua biasa buat time present kt uni kan? Small matter.. cuma, msa nk present,dia nilai kreativiti kita..n so bentang dgn cara luar biasa sikit..dlm bntuk lakonan ke,forum ke...kami dlu bt forum. Siap!

LANGKAH KETIGA

Round ketiga,back to seat, yg ni dia akan tnya apa aje soalan..itu pentingnya topup ilmu yg sy cakap td... Biasanya lbh pada hukum hakam, psal fiqh ibadah, taharah mcm2 lg.... Yg ni klau silap jwb,slg topup2 la dgn ahli grup. Bila dia tnya, trus akan tgn n cuba jawab...jgn tnjuk takut2 n tak yakin. Tp jgn kita ja dk jwb n conquer keadaan...nnt ditolak mrkah... mknanya,kita kna bntu kwn gruup kita pkat2 jwap..... Maka selesai lah... Rehat kejap. Pastu iv individu.. ujian b.arab n quran. Xkisahlah kena bhgian quran dulu atau b.arab dulu. Redah saja. Ok, sis dlu kena b.arab dlu. Masuk bg salam,snyum. Dan,kt ats meja ada bbrapa hlai krtas, dia mntak kita bca 1 teks b.arab.kita kna baca seeeeeemuaaaa n smpai ke sblm titik pn diabnk kita baca ada baris. Pastu jwb soalan brdasarkan teks n dia akan tnya soalan random ikut suka hati dia..klau kna mcm sis dlu dpt soalan snang n sikit jaaaa.hehe. Then,siap di ujian b.arb,beralih ke quran...kt situ akan di uji tajwid dan hafazan.... surah lazim mcm yaasin,sjdah,arrum,almulk DLL..

Alhamdulillah.. sis berjaya jadi guru Dini.. dan juga penulis buku.. Dapatkan segera ye! 
Untuk maklumat lanjut tentang buku, boleh ke sini ye : PAGE FB HAMARE

WISH UOLLS GUD LUCK. ALLAHU YUFTAH ALAIKUM. REZEKI ITU DARIPADA ALLAH UTK HAMBANYA YG BERUSAHA. 

*adeh...pnat taip.. sekian saja celoteh sy.... maaf deh bahasa dan tulisan yang ringkas2, sebab nak cepat, menaip pakai HP saja.. heee.. :) 

SITI NOR HAYATI BINTI MOHD DAUD,
GURU DINI DI KELANTAN,
PENULIS BUKU 'SHAMELESS'. 




No comments:

Post a Comment