Thursday, 7 November 2013

Hakikat Kemenangan!


Teringat kembali saat-saat mula-mula menjejaki kaki ke universiti. Sungguh diri tidak tahu apa-apa..
Kadang-kadang hanya mengikut telunjuk orang lain dan kawan-kawan…sukar untuk  membuat keputusan senriri lantaran tidak yakin diri. Mengiyakan sahaja pendapat orang lain tanpa menyanggah apa pun.
Seperti biasa pada awal sem, universiti akan mengadakan pilihan raya kampus (PRK). Aku tidak hirau sangat dengan calon-calon yang akan bertanding ketika itu. Malah cukup meluat dengan kempen-kempen dan speaker corner yang dianjurkan mereka. Bagiku ketika itu, mereka terlalu kempunan akan jawatan-jawatan yang bakal di sandang. Jahil nya aku!
Lama kelamaan, minda semakin terdedah dan pemikiran semakin positif. Aku join Liqo dan berkongsi bermacam-macam perkara bersama naqibah. Aku dapat rasai perubahan itu walaupun tidak ketara.
Menginjak ke tahun 2.
Sekali lagi PRK berlangsung . hadafnya untuk mengganti pimpinan yg sedia ada dan mencungkil bakat-bakat baru.
Namun kali ini ada kelainannya. Setelah aku turut terlibat sama dalam berkpen untuk PRK, aku tahu apa hadaf mereka yang sebenar-benarnya. Mereka tidaklah seperti yang aku sangka.
Bila diteliti, amat sukar untuk mengangkat pejuang-pejuang islam even dimana-mana sekalipun, malah di Uni aku sendiri. Banyak sungguh pancaroba mereka. Berbekalkan kata-kata yang manis didengar, pengalaman-pengalaman lampau yang cukup untuk membuka mata, sungguh sengit persaingan itu.
Aku yang hanya terlibat dibelakang tabir turut merasa resahnya dengan saingan itu. Kami usaha sedaya mampu untuk memprkenalkan calon yang layak kepada semua warga kampus agar mereka tidak tersalah pilih.
Dari situ juga aku sedar, tidak seharusnya kita memilih mereka yg kita kenal, kerana itu belum cukup untuk membuktikan siapa mereka yang sebenarnya.
Sukar untuk meyakinkan semua orang dengan apa yang kita perkatakan. Mungkin mereka juga seperti aku kala menjejak kaki ke uni dahulu. Pilih yang mana suka, sedap mata memandang tanpa menghiraukan hakikatnya.
Allah menganjurkan pada kita untuk memilih pemimpin yang baik-baik kerana dengannya juga kita akan mendapat sahamnya kelak.kita akan dipersoalkan. Firman Allah SWT:
"dan mereka sekalian tetap akan berhimpun mengadap Allah (untuk dihisab pada hari kiamat); kemudian orang-orang Yang lemah (yang menjadi pengikut) kepada orang-orang Yang sombong takbur itu akan berkata kepada mereka (yang menjadi pemimpinnya): "Sesungguhnya Kami telah menjadi pengikut kamu; maka Adakah kamu dapat menolak daripada Kami sedikit dari azab Allah? " mereka menjawab: "Kalaulah Allah menunjukkan jalan Selamat kepada kami, tentulah Kami tunjukkan jalan itu kepada kamu. (sekarang) sama sahaja kepada kita, sama ada kita menggelisah dan mengeluh atau kita bersabar, tiadalah sebarang jalan bagi kita untuk melepaskan diri (dari azab itu)". Ibrahim:21
Dan dalam peringatan yang lain, Allah mengingatkan kita yang kita akan dibangkitkan bersama pemimpin yang kita pilih semasa hayat kita:
"(ingatlah) hari Kami menyeru tiap-tiap kumpulan manusia Dengan nama imamnya; kemudian sesiapa diberikan Kitabnya di tangan kanannya, maka mereka itu akan membacanya (dengan sukacita), dan mereka tidak dikurangkan (pahala amal-amalnya Yang baik) sedikitpun." Al Isra:71
Ketahuilah, tiada kegembiraan yang lain setelah aku mendapat tahu bahawa kemenangan berpihak kepada pejuang yang sebenar. Baru ku rasai kemanisan berjuang dan itulah hakikat kemenangan yang hakiki.
Semoga mereka yang terpilih it uterus menjalankan tanggungjawab seamanah mungkin dan terus mengangkat nama islam di uni malah di persada dunia…
Islam kan terus maju. Aku yakin itu pasti!!!


No comments:

Post a Comment