Monday, 18 May 2015

Jangan Dekati Zina
وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

Dan janganlah kalian mendekati zina; Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. dan suatu jalan yang buruk.” (Al-Israa': 32)

Penjelasan makna ayat

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا

Dan janganlah kalian mendekati zina.

Al-Imam Ibnu Katsir rahimahullah berkata tentang ayat ini: “Allah subhanahu wata’ala berfirman dalam rangka melarang hamba-hamba-Nya dari perbuatan zina dan larangan mendekatinya, yaitu larangan mendekati sebab-sebab dan pendorong-pendorongnya.” (Lihat Tafsir Ibnu Katsir, 5/55)

Sahabat sahabiah yang dikasihi Allah sekalian, jelas-jelas kot dalam al-Quran Allah dah nukilkan “Jangan dekati zina”. Allah tak kata pun, jangan berzina. Maksudnya apa?
Sekarang ni, dah banyak artikel-artikel, buku-buku yang menulis berkenaan bagaimana kita nak menjaga hati, soal cinta, kasih sayang, dan cara-cara nak urus fitrah dengan betul. Tipulah kalau kita kata kita tak tahu. Dalam ceramah-ceramah pun biasanya ada disebut soal-soal begini.
Jadi, saya hamba marhaen yang jahil ni bukanlah nak tunjuk pandai, tapi menulis sekadar nak berkongsi rasa sahaja. Saya pun bukanlah malaikat yang tak pernah berbuat kesilapan.
Kalian tahu tak apa benda yang paling susah kita nak jaga dalam dunia ini? Harta? Nama? Oh, tidak sama sekali. Tapi, hati... hanya segumpal darah kecil yang ada dalam tubuh badan kita.
Dulu-dulu, hati kecil saya ni pun selalu dijentik dengan cinta monyet yang entah apa-apa sampai saya buat kakak-kakak saya rasa mereka tak patut punya adik macam saya. Tak adalah teruk sangat kisahnya. Pernahlah dulu saya ber ‘sms’ dengan kaum berlainan jenis dari saya. Dan masa tu, anggapan saya mudah jer, Sms sajoooo (masa tu bukan ada wasap pun lagi). Lagipun umur baru di tingkatan empat. Masa tu, saya tak pernah pun ada rasa seperti orang lain untuk keluar dating ke apa. Jadi, saya rasa tindakan saya untuk ber ‘sms’ itu bukanlah satu kesalahan pun. Maklumlah jahil. Hingus pun meleleh lagi. Huhu…
Sampailah satu masa, saya baca novel islamik kepunyaan kakak.  (orang-orang yang taraf intelektual dia tinggi, dia anggap buku macam ni adalah tak berguna, buang masa dan duit sahaja. Malah, penulisnya sekali dianggap tak berguna dan dipandang hina. Bukan saja-saja nak tuduh, tapi hakikat daripada perhatian yang saya selalu nampak dengan mata kepala saya sendiri. Tapi, saya anggap sebaliknya. Buku-buku macam nilah yang membantu hati saya).
Dari novel itu, saya belajar apa sebenarnya maksiat hati sehinggalah ke level yang mana saya mampu sampai kepada kehidupan saya yang sekarang. Saya mampu hidup sampai usia sekarang tanpa ada istilah ‘couple’ or ‘couple islamik’. Bukan berniat nak bangga diri. Tapi setiap orang punya jalan tarbiah yang berbeza. Bahkan kalian semua lebih baik dari saya. Ini cumalah kisah terpencil saya. Dan kisah ini sudah enam tahun pun berlalu. Syukur..
Berbalik pada topic asal, kenapa Allah nukilkan “Jangan dekati zina” bukan “jangan berzina”? Ini bukanlah saja-saja tanpa tujuan. Saya bagi satu contoh mudahlah, adakah orang yang ingin berzina itu , mereka berjumpa (lelaki dan perempuan)  tanpa mereka kenal terlebih dahulu lalu berzina dengan rela dari kedua-dua pihak? Logik kah bila difikirkan kembali? Macam tak masuk akal kan? Hmmmm…

Kejadian sama sentiasa berulang tayang dalam episode hidup kita seharian. Hakikat setiap perzinaan itu berlaku ada step-stepnya…
-
Mana mungkin ada yang berzina pada hari ini tanpa melalui salah satu atau kesemua step diatas kan.. Itu sekadar pendapat saya sahaja. Hmm, fikir-fikirkanlah.
Tak dinafikan ramai yang bercouple, tapi tak der lah sampai ke tahap nak berzina. Nauzubillahi min dzalik. Tapi sebenarnya mereka cenderung ke arah itu. Jangan sesekali tertipu dengan permainan syaitan yang sememangnya pakar dalam bab ini. Moga kita semua waras dalam tindakan.
Realiti tujuan asal orang yang nak couple ni, murni-murni sajooo niatnya. Hanya ingin kenal-kenal sebab terikut-ikut sangat dengan pepatah melayu yang kononnya ‘tak kenal maka tak chentaaa’ tu. Tapi bila dah kenal mulalah teraba-raba. Ops…
Satu saja benda yang kita perlu buat sekarang. SABAR. Jodoh memang tak akan ke mana-mana. insyaAllah hadir jua. Kalau bukan di dunia ini, Allah gantikan yang lebih baik di syurga kelak. Tak mau ke? Usaha memang perlu ada, sebab bak kata Inche Gabbana “Jodoh kau memang tak kan turun dari langit siap berpakaian pengantin di hari perkahwinan kau” ohoiiii… tapi, luruskanlah usahamu itu biar selari dengan syariat. Usruskan fitrah.
Dah, dah. Saya tak boleh nak nasihat kat orang lebih-lebih. Sebab saya sendiri jahil-jahil dan perangai pun memang tak serupa bikin. At least saya hanya lontarkan sedikit nasihat buat diri sendiri yang lemah dan saudara seakidah saya. Salam satu akidah dan israk mikraj.

Hakikatnya, bukan saya yang mengubah hati-hati kalian semua. Namun, saya bermohon pada Allah agar kita-kita dijentik hati apabila membaca peringatan dan nasihat. Moga Allah tetapkan hati dan istiqomah J
Jom bercinta dengan PENCIPTA cinta dulu!

Done: 0306am/19mei’15

No comments:

Post a Comment