Monday, 24 March 2014

Mulianya dirimu WANITA...


Semalam aku menghadiri satu program Bedah Buku 'Bahagianya Menjadi Gadis Pilihan'..
Pilihan siapakah? manusia atau Allah? Bak kata ustazah Nik Salida, gadis pilihan ini bukan pilihan manusia, tetapi pilihan Allah SWT.
Panel jemputan tak lain dan tak bukan Ust M.Hariri Haji M.Daud dan Dr Nik Salida Suhaila Nik Saleh yang juga merupakan penulis buku BMGP.
Banyak topik berkisar dalam masa tidak sampai dua jam itu yang akhirnya membongkar banyak keistimewaan kaum hawa.
banyak agama yang menindas kaum wanita sejak dari zaman jahiliah lagi. namun hingga ke saat ini, masih ada lagi yang tertindas dan dianggap sebagai hamba abdi.
Namun hadirnya agama Islam ini untuk mengangkat martabat wanita hingga ke martabat yang tinggi.

Ustaz Hariri ada membawa satu kisah:
sebenarnya, Islam lah yang telah mengangkat martabat gadis sebagaimana yang telah di tunjjukkan dalam kisah seorang sahabat yang bernama Asma' binti Unais, dia bertanya kepada suaminya Jaafar bin Abi Talib. "Wahai suamiku, ada tak ayat yang menceritakan tentang kami wanita?"
Lantas cerita ini sampai ke telinga isteri Nabi Muhammad SAW lalu isteri baginda menyampaikan cerita itu kepada baginda SAW. Lalu turunlah ayat dari surah al-Ahzab:35 "sesungguhnya org2 lelaki yang Islam serta org2 perempuan Islam, dan laki-laki yang beriman serta perempuan yang beriman, laki2 yang taat serta perempuan yang taat, dan laki-laki yang benar serta perempuan yang benar, laki-laki yang sabar serta perempuan yang sabar,dan lelaki yang merendahkan diri pada Allah serta perempuan yang merendah diri pada Allah, dan laki-laki yang bersedekah serta perempuan yang bersedekah dan orang lelaki yang berpuasa serta perempuan yang berpuasa, dan orang lelaki yang memelihara kehormatanya serta perempuan yang mmelihara kehormatannya, dan orang lelaki yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang perempuan yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah teelah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar"

Ayat yang panjang ini telah menjawab soalan-soalan gadis dan wanita pada ketika itu. Allah begitu adil dengan memberi 10 keadilan kepada kaum wanita. di sini jelas, tiada diskriminasi antara kaum wanita dan lelaki.

Terlalu banyak keistimewaan kaum wanita ini lantaran Allah terlalu sayang pada kita...maka memamg seharusnya kita berbahagia menjadi gadis pilihan Allah. hidup sentiasa dilindungi Allah dan orang sekeliling. Malah Allah meletakkan syurga itu di bawah telapak kaki ibu dan banyak rukhsah yang Allah berikan.

" Rasulullah berpesan, dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah."


Hanya setakat ini yang termampu untuk dikongsi saat ini kerana recording terpadam dan buku BMGP belum habis di hadam,,
No comments:

Post a Comment